Herontwikkeling Emmapassage te Tilburg
Nieuwbouw 140 appartementen en brandweerkazerne te Leiden
Herbouw boerderij en nieuwbouw 9 woningen Berkel en Rodenrijs
Nieuwbouw GKC te Leens
5 vrijstaande woningen Alphen aan den Rijn
Hema Tilburg
Nieuwbouw schuurwoning te Heveadorp
LUMC BIM MODEL
RENOVATIE TE AMSTERDAM
Interieurontwerp Hoornstra infra te Doesburg
Ontwerp nieuwe bar voor poppodium P3
Renovatie en verduurzaming kantoorgebouw te Arnhem
28 WONINGEN EIBERGEN
HERBESTEMMING TE BENNEKOM
Hogeschool Rotterdam
EETHUYS AIRBORNE TE RENKUM
Herontwikkeling H&M winkel aan de Kleiweg te Gouda
GEMEENTEHUIS TE HEEMSKERK
18 nultredewoningen te Zelhem
Revitalisering Provinciehuis in Assen
RENOVATIE BOERHAAVEPLEIN
Appartementen voor RIBW in Druten
Renovatie Novotel Amsterdam
Studentenunits te Wageningen
Poortgebouwen te Hilversum
Likon BV te Zwolle
Regiopolitie IJsselland te Zwolle, Deventer en Kampen/IJsselmuiden
Rosa de Lima te Nijmegen
Woontoren en winkels te Ede
POPPODIUM PURMEREND
Kantoor SIDN
Ondergrondse fietsenstalling LUMC te Leiden
Gemeentehuis te Haaksbergen
Dopak / Topa te Lelystad
Beeldengalerij het Depot te Wageningen
Sanquin Bloedbank Regio Zuidwest te Leiden
NIKE hoofdkantoor te Hilversum
Bibliotheek en academie Vredespaleis te Den Haag
AIRBORNE MUSEUM OOSTERBEEK
Parkeergarage LUMC te Leiden
Delta Lloyd Zorg Den Haag (Nieuw Laakhaven)
Parkeergarage Buikslotermeer te Amsterdam-Noord
Rabobank te ’s-Heerenberg
Serre aan grachtenpand te Leiden
Kantoren Cap Gemini te Utrecht
Herontwikkeling Emmapassage te Tilburg
Wij hebben in samenwerking met onze opdrachtgever de nieuwe parkeergarage ontworpen en het basis ontwerp van de winkel gevels is van Valode & Pistre Architects uit Frankrijk.
Voor dit project hebben we de omgevingsvergunning en de verdere bouwkundige uitwerking van het project verzorgd.
Nieuwbouw 140 appartementen en brandweerkazerne te Leiden
De WABO stukken waren onze basis voor verdere uitwerking. We hebben eerst de fase Technisch Ontwerp en vervolgens het Uitvoeringsgereed Ontwerp uitgewerkt volgens de BIM Basis ILS en aanvullend het BIM Uitvoeringsplan van de VolkerWessels groep.
Het ontwerp is van Bart van de Putte.
De beelden zijn afkomstig uit ons Revit model en uit het samengestelde IFC model (door Boele & van Eesteren).
Herbouw boerderij en nieuwbouw 9 woningen Berkel en Rodenrijs
Voor de boerderij hebben we gebruik gemaakt van een gedetailleerde pointcloud (Stramien) van de bestaande toestand.
Handig voor bijvoorbeeld maatvoering, hergebruik en herstel van de oude spanten.
Het ontwerp is van V8 architects. Het interieur ontwerp is van buro Doen.
De beelden zijn afkomstig uit ons Revit model.
Nieuwbouw GKC te Leens
Het bestaande gemeentehuis (BD Architectuur 1992) zal worden uitgebreid met een nieuwbouwdeel waarin 7 leslokalen en een speellokaal komen. In het bestaande gemeentehuis worden facilitaire ruimten voor de basisscholen en een kinderdagverblijf gerealiseerd.
De bouw start deze zomer.
LUMC BIM MODEL
Het (revisie) model wordt gebruikt worden als basis voor alle projecten en voor het beheer van het gebouw.
RENOVATIE TE AMSTERDAM
De renovatie omvat het opknappen van het exterieur, zoals het schoonmaken, schilderen, vervangen van de isolatie-stuc gevels en vervangen van de dakbedekking. Het interieur wordt ook volledig vernieuwd.
BD Architectuur heeft in samenwerking met Techniplan en Zonneveld het 3D BIM model gemaakt en de omgevingsvergunning en bestekstukken uitgewerkt. Onze werkzaamheden omvatten onder andere het bouwkundige tekenwerk, coördinatie van het ontwerpteam, schrijven van het Stabu bestek en het maken van de kostenramingen.
Renovatie en verduurzaming kantoorgebouw te Arnhem
Er zijn o.a. technische ruimten uitgebreid, gevels zijn deels gerestyled, toiletten gerenoveerd, plafonds vervangen en beglazing vervangen voor triple-beglazing.
BD Architectuur heeft de opdrachtgever hierin geadviseerd, het bouwkundig tekenwerk en het Stabu bestek verzorgd.
28 WONINGEN EIBERGEN
De woningen hebben allemaal een EPC < 0,4 door middel van bouwkundige en onderhoudsarme maatregelen. Ook deze woningen zijn uitgewerkt in Revit waarbij we in overleg met de opdrachtgever de modellen zo hebben opbouwd zadat deze in de beheerfase gebruikt kunnen worden (koppeling met beheer software).
HERBESTEMMING TE BENNEKOM
Hogeschool Rotterdam
Cirkelmodel
Centrum van de opleiding is een onderwijsplein met een zitje, informatievoorziening en koffie. Studenten verzamelen hier. Om het plein bevinden zich de ruimten voor docenten. Deze ruimten hebben glazen wanden. De lesruimten zitten daar weer achter. Studenten gaan altijd via het onderwijsplein 'door' de docentenruimten naar de lesruimten. Het plein is de plek waar docenten en studenten elkaar ontmoeten.
Iedere opleiding krijgt in de ontwerpen een herkenbare uitstraling. De specifieke kenmerken van de gebouwen kleurt de oplossing. Op de locatie Museumpark (voormalig kantoor Unilever), een gebouw met een monumentale status, bepaalt bijvoorbeeld het specifieke karakter van de draagconstructie het interieur.
De verbouwingen kennen een korte voorbereidingstijd, een strak budget en een uitvoeringsperiode die in de zomervakantie valt.
EETHUYS AIRBORNE TE RENKUM
GEMEENTEHUIS TE HEEMSKERK
Duurzaamheid staat bij dit project hoog in het vaandel.
Gemeentehuis in Heemskerk
Het nieuwe gemeentehuis zal ruim 6.000 m² beslaan en de bibliotheek zal een oppervlakte krijgen van 2.300 m². Het gebouw krijgt een ondergrondse parkeergarage voor 116 auto’s.
De verschillende onderdelen van het complex - de centrale hal met balies, de bibliotheek, het bestuursblok en de kantoorruimten – zijn verschillend vormgegeven en ook wat kleuren en materialen betreft onderscheidend. Enerzijds grenst het nieuwe complex aan een voorplein. Anderzijds grenst het complex aan een groenzone met een nieuwe grote waterpartij. Deze watervoorziening geeft de nieuwbouw extra uitstraling, draagt bij aan de verbetering van het waterbeheer in de gemeente, geeft de mogelijkheid tot gescheiden afvalwater systemen en draagt bij aan de beveiliging van het gebouw.
Duurzaamheid
Het gebouw wordt met grote aandacht voor het milieu en duurzaamheid gebouwd. Zo komt er onder andere een warmtepompinstallatie en warmte- en koudeopslag. In combinatie met het gebruik van duurzame materialen en het compacte ontwerp leidt dit tot een duurzaam pand met een zo optimaal mogelijk energieverbruik. Daarnaast is het ontwerp zodanig flexibel dat eventuele aanpassingen in de kantoorruimtes tegen geringe kosten kunnen worden gerealiseerd en wordt er onder andere gebruik gemaakt van verplaatsbare wanden in een flexibel plafond.
Energiezuinig ontwerpen met GPR-Gebouw
BD Architectuur heeft een licentie voor het gebruik van GPR-Gebouw, een softwarepakket waarmee vijf soorten duurzame maatregelen met elkaar in balans gebracht kunnen worden. Het gaat om energieverbruik, de keuze van materialen, de afvalstromen, het waterverbruik, de gezondheid en CO2-reductie. De prestaties in de vijf categorieën krijgen per categorie een rapportcijfer.
Als men bouwt volgens het Bouwbesluit krijg men een cijfer 5. Het gemeentehuis met de openbare bibliotheek van Heemskerk is het eerste gebouw dat BD Architectuur ontwerpt met GPR-Gebouw. De ambities van de gemeente zijn zo heel concreet opgenomen. Interessant is dat sommige tot de verbeelding sprekende maatregelen, als zonne- en windenergie niet zo effectief scoren als minder spectaculaire maatregelen, zoals de keuze van materialen of regenwater kunnen lozen op oppervlaktewater. De gemeente formuleerde vooraf voor het gemeentehuis en de openbare bibliotheek een ambitie voor de categorieën tussen de 8 en 8,5. Uiteindelijk realiseert BD Architectuur voor energie een 8,8, voor materialen en water een 8,7, voor afval een 8,6 en voor gezondheid 8,0. De epc bedraagt zelfs slechts 0,59.
18 nultredewoningen te Zelhem
Revitalisering Provinciehuis in Assen
Er is een nieuwe vergaderopstelling gerealiseerd met up-to-date audiovisuele middelen. Ook de vorm van de vergaderopstelling in de Statenzaal - gelegen in een kuil - met een cirkelvormige vergaderopstelling, refereert aan het Drentse landschap: de Balloër kuil. De kleurstelling van de zaal in zand- en groentinten sluit daarop aan. Met recht een statenzaal om trots op te zijn!
RENOVATIE BOERHAAVEPLEIN
Appartementen voor RIBW in Druten
Deze ontwikkeling voor de RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen) is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de lokale woningstichting Alphons Ariëns, waarvan het gebouw gehuurd wordt.
Tweedeling
Voor de clienten van het RIBW is een begrijpelijke gebouwstructuur belangrijk, wat heeft geleid tot een heldere tweedeling in het gebouw. De entreepartij deelt het bouwvolume in twee delen, wat intern leidt tot een begrijpelijke plattegrond met korte looplijnen.
Naast de zestien appartementen zijn er twee gezamenlijke woonkamers, een rookruimte en kantoor/slaapwacht.
De tweedeling is ook voor het exterieur belangrijk, want door de opdeling in twee volumes past het gebouw beter in de kleinschalige, historische omgeving van het dorpscentrum, met verschillende gemeentelijke monumenten in de directe omgeving.
Klassiek
Qua vormgeving is daarom gekozen voor rustige, klassieke opbouw : een basisvolume afgesloten door een schuine kap. De materialisering en kleurstelling is ook klassiek: roodbruine baksteen, wit stucwerk, zink en oranje dakpannen.
Renovatie Novotel Amsterdam
De renovatie omvatte uitbreiding en renovatie van onder andere de receptie, restaurant, keuken, vergadercentrum, wellness ruimten en upgrading van de totale gevels.
Studentenunits te Wageningen
Vrolijke kleuren
BD Architectuur heeft gekozen voor opvallende, vrolijke rode kleuren, passend bij de jonge, opgewekte doelgroep: studenten. Mede door de rode kleur brengen de blokken straks visueel spektakel in een verder vrij grauwe omgeving. Door het hergebruiken van de units is ook dit project een voorbeeld van duurzaam bouwen.
Poortgebouwen te Hilversum
Likon BV te Zwolle
Prominente plek
Likon BV is een bedrijf dat mobiele (recreatie)bungalows bouwt en levert. Het bedrijfsgebouw komt op een prominente plek op het nieuwe bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het gebouw huisvest de productie, de verkoop met showroom en de kantoren. Daarmee verhuist het hele bedrijf van Nieuwleusen naar Zwolle.
Veel daglicht
Het nieuwe bedrijfsgebouw heeft gevels in een combinatie van staal en hout onder een groot overstek. De productieruimte krijgt veel daglicht van een hoge raamstrook, een daklicht en ramen om naar buiten te kijken. De showroom en verkoopruimte zijn direct vanaf de weg bereikbaar en zichtbaar. Het laden en lossen gebeurt onder een grote geïntegreerde luifel. Het ontwerpproces in overleg met gebruikers en opdrachtgever is begonnen. De start van de bouw is gepland in oktober van dit jaar zodat Likon BV het nieuwe gebouw medio 2008 kan betrekken.
Regiopolitie IJsselland te Zwolle, Deventer en Kampen/IJsselmuiden
Het grootste bureau is gelegen te Zwolle. Het tweede dat is gerealiseerd, is Kampen/IJsselmuiden voor district Noord. Het derde bureau is in Deventer.
Rosa de Lima te Nijmegen
Parkdeel (rijwoningen);
In het Parkdeel krijgt Nijmegen honderd woningen van een type dat ze nog niet heeft: laagbouwclusters met torentjes en daaronder parkeren. De woningen hebben kleine tuinen, maar er is een gezamenlijk park om de woningen. Je woont dus in het park! Parkeren kan onder een houten dek onder de woningen, waardoor meer ruimte overblijft voor groen.
Zorgdeel (appartementen);
In het Zorgdeel wordt het bestaande zorgcentrum uitgebreid. De woningen zijn allen geschikt voor mensen met een zorgindicatie. De niet grondgebonden appartementen hebben een ruime buitenruimte. De blokken zijn verbonden met het zorgcentrum zodat dag en nacht snel zorg kan worden verleend.
Dorpsdeel (witte woningen);
In het Dorpsdeel vormen de woningen de overgang van het Parkdeel naar de bestaande bebouwing. Het betreffen rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen met tuinen, die echter niet strak in het gelid staan. De architectuur is vrijer: grote dakoverstekken, licht hellende, schuine daken die passen bij ‘wonen’. Houtaccenten geven het geheel een natuurlijke uitstraling.
Woontoren en winkels te Ede
Materiaal
Qua materiaal sluit het ontwerp aan bij de omgeving, de groene Veluwe: klassiek donker metselwerk en licht zandkleurige steen. Qua vorm maakt het de slag naar het moderne Edese stadshart. Het is groter en hoger. Een baken in de omgeving.
Warm versus koel
Als contrast met de 'warmte' van steenachtige materialen en houtkleurige kozijnen is het 'koele' materiaal zink toegepast voor bijzondere elementen, zoals de uitbouw van het penthouse. Als een sjaal slingert het zink zich om het gebouw heen.
Diversiteit
Het gebouw kent een grote diversiteit in woningtypes. In de toren komen grote koopappartementen voor senioren die zicht op het centrum willen hebben, inclusief twee penthouses. Achter de woontoren is een blok met kleine, goedkopere appartementen voor starters en herstarters gecreëerd. Ook zij wonen graag in het centrum. Binnen de betrekkelijk kleine oppervlakte (68 – 78m²) heeft BD Architectuur uitgekiende plattegronden ontworpen in twee indelingsvarianten.
De winkels op de begane grond verlevendigen de omgeving en versterken het stedelijke karakter van het gebouw. In de kelder bevindt zich een parkeergarage voor de bewoners.
POPPODIUM PURMEREND
Inspiratiebronnen
De situatie is een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp. Het terrein wordt begrenst door de Spoorlijn, de rivier de Where, de Wagenweg en de Purmersteenweg. Het nieuwe gebouw is daardoor goed zichtbaar van alle kanten. Wij zijn op die uitdaging ingegaan door een gebouw te maken met vier voorgevels.
De vorm van het gebouw wordt ook in hoge mate bepaald door de functionele eisen, die aan zo’n gebouw gesteld worden:
- geluidhinder ten opzichte van de omgeving en in het gebouw,
- de akoestiek van de zalen,
- de logistiek om de bars in de foyer goed te bevoorraden, om alle zaken die groepen meebrengen voor hun optredens, op een makkelijke manier de zalen in te brengen en de logistiek om publiek op een soepele manier naar de verschillende zalen te laten gaan,
- de theatertechniek, zichtlijnen en verlichting,
- veiligheidseisen van brandweer, bewaking en dergelijke die essentieel zijn voor personeel, artiesten en publiek.
De drie zalen en de foyer
De gebouwopzet kenmerkt zich door een driedeling binnen de hoofdvorm. Inspiratie daarvoor was de hoge eis voor de geluidsisolatie tussen de zalen onderling. Wij hebben om die reden tussen de drie bouwdelen verkeerszones gesitueerd. Deze verkeerszones vormen de geluidsbuffer tussen de zalen en zijn ook logistiek van belang voor bevoorrading van de zalen en de foyer. De entree geeft direct toegang tot de foyer, die als een wig door de drie bouwdelen steekt. Daardoor ontstaat een koppeling met de drie zalen. De foyer is daarmee de grote verdeler in het gebouw en biedt tegelijkertijd uitzicht naar alle vier richtingen.
Architectuur
In de architectuur hebben wij de driedeling zichtbaar gemaakt. Dit vergroot de herkenbaarheid en het gebouw krijgt hierdoor op een natuurlijke manier een levendig uiterlijk. Door met de robuuste materiaaltoepassing een subtiel vormenspel te spelen wordt het gebouw een intrigerende verschijning. Dit wordt met name in het interieur ondersteund door het sprekende kleurgebruik.
Kantoor SIDN
Afgelopen week is de officiële opening van het nieuwe SIDN-kantoor een feit geworden. Het kantoor werd onder grote belangstelling geopend worden door Pauline Krikke, burgemeester van Arnhem en Steve Crocker voorzitter van de board of directors van ICANN.
Ondergrondse fietsenstalling LUMC te Leiden
Droge overtocht
Efficiëntie en veiligheid zijn belangrijke uitgangspunten. Een logische verkeersafwikkeling voor de grote hoeveelheid fietsers en voetgangers in het gebied is van groot belang. De wens was om via de fietsenstalling als voetganger droog het ziekenhuis te kunnen bereiken. Volgens het bestemmingsplan mocht er op de locatie direct bij de entree van het ziekenhuis niet gebouwd worden. De fietsenstalling is daarom voor het grootste deel ondergronds. Het enige wat boven de grond uitsteekt zijn de luifels om de openingen in het kelderdak af te schermen. Er is een grote luifel boven de fietstrap en een kleinere luifel boven de voetgangersuitgang. Via de personeelsingang kan men zo droog het ziekenhuis betreden.
Veel daglicht
Een flauwe trap in het midden van de kelder brengt de fietsers op kelder nivo. Zij kunnen zich naar beide zijde verspreiden over de gehele ruimte. Momenteel staan er alleen rekken op de grond maar in de toekomst komt er nog een tweede laag fietsen bij. Deze fietsen worden op een gebruiksvriendelijke manier boven de eerste laag fietsen getakeld. De grote fietstrapopening is in het midden van de kelder geplaatst met daarboven de luifel van glas. Zoveel mogelijk natuurlijk daglicht kan hierdoor naar binnen vallen. Ook door de daklichten boven de paden komt daglicht naar binnen. De ondergrondse ruimte krijgt zo een vriendelijk lichte sfeer. Dit versterkt het veiligheidsgevoel.
Gemeentehuis te Haaksbergen
Stadskantoor en glazen hal
Het deel van het bestaande gemeentehuis dat technisch en functioneel niet meer voldeed, is gesloopt. Alleen de historische bestuursvilla en de raadzaal, in feite allebei aparte gebouwen, zijn blijven staan. De nieuwbouw bestaat uit een stadskantoor en uit een glazen hal van twee verdiepingen hoog. Deze hal verbindt de nieuwbouw en de twee bestaande gebouwen met elkaar tot een nieuwe eenheid.
Bestaande panden en zichtlijnen
De bestaande, deels monumentale panden in de omgeving hebben ons geïnspireerd bij het ontwerp voor het stadskantoor. De bestaande zichtlijnen zijn richtinggevend geweest voor de vormgeving en de lay-out van de hal. Door met deze omgevingsfactoren rekening te houden in het ontwerp past het hele complex met zijn grotere schaal uitstekend in de situatie.
Openbaar karakter
Het nieuwe kantoor heeft een gesloten uitstraling. Het is gemaakt van metselwerk en keramische gevelelementen met een afgerond metalen dak. De transparante hal verbindt niet alleen de drie gebouwen met elkaar maar is ook onderdeel van de route van parkeerterrein naar de markt. De hal is daarom onderdeel van het stedelijk weefsel en houdt een openbaar karakter.
Dopak / Topa te Lelystad
Voor onze opdrachtgever was het belangrijk om een markant gebouw neer te zetten dat aan alle moderne eisen kon voldoen. Een belangrijke randvoorwaarde was de werkomgeving van de medewerkers. De fabriekshal heeft hierdoor op veel plaatsen extra openingen gekregen voor zoveel mogelijk daglicht. De materialen van fabriek, kantoren, kantine en magazijn kunnen letterlijk en figuurlijk tegen een stootje.
BD Architectuur nam ook de uitbreiding van het pand voor haar rekening. Het pand werd met ongeveer 8000 m² bruto vloeroppervlak uitgebreid. Deze extra ruimte wordt gebruikt als magazijn en voor distributie.
Beeldengalerij het Depot te Wageningen
Bibliotheek en academie Vredespaleis te Den Haag
AIRBORNE MUSEUM OOSTERBEEK
Parkeergarage LUMC te Leiden
Transparant
Wat direct opvalt is de hoeveelheid glas. bd architectuur wilde de garage zo transparant mogelijk maken. Men kijkt van binnen naar buiten en andersom.
Om de garage toch een zekere beslotenheid te geven is het glas met een zeefdruk bewerkt. Hiervoor werd een geometrisch patroon bedacht: schuine strepen worden als je dichterbij komt vierkantjes en als je nog weer dichterbij komt, weer meer vierkantjes. Ook de liftenpartij is speciaal. Iedere verdieping heeft een andere kleur lift. Dit maakt het ontwerp speelser en geeft bezoekers een extra geheugensteuntje waar ze de auto hebben geparkeerd. De vijfde etage wordt zo de ‘rode etage’.
Veiligheid
Alle installaties en verlichting hangen in strakke banen onder de vloeren. De noodzakelijke dwarsverbanden zijn in uithollingen weggestopt. Dit geeft de garage een strak en rustig uiterlijk. Bezoekers worden niet afgeleid, wat de veiligheid vergroot.
Het is een zogenaamde split-level garage. De verdiepingen verspringen steeds een halve laag. De begane grond heeft echter een geheel vlakke vloer, waardoor je een doorzicht door de hele garage hebt en de entree anderhalve verdieping hoog is geworden. Deze open entree geeft een gevoel van royale binnenkomst. Ook hier is rekening gehouden met de sociale veiligheid. De hoeken op de begane grond zijn allen open: je ziet iemand al van tevoren aan komen.
Duurzaam, maar dan anders
De gevel op de begane grond is dichtgezet met roosters. Deze zijn minder vandaalgevoelig. De glasplaten in de hoger gelegen gevels staan tien centimeter rondom vrij ten opzichte van elkaar. Doordat het glas ook nog eens 45 centimeter buiten de constructie hangt, functioneert de garage met natuurlijke ventilatie. Er is dus geen mechanische ventilatie nodig. Dat is een enorme besparing voor het LUMC. Omdat het glas kaderloos is gemonteerd, is het nagenoeg zelfreinigend. Duurzaam bouwen, maar dan op een andere manier.
Delta Lloyd Zorg Den Haag (Nieuw Laakhaven)
Wachter
Met de markante vormgeving en kleurstelling van het complex, willen we het gebouw, gezien vanuit Station Hollands Spoor, een belangrijke rol laten spelen bij het markeren van de entree van het gebied Nieuw Laakhaven. Daardoor wordt het als het ware één van de 'wachters' bij de entree.
Glazen plint
Het binnenstedelijke karakter van het gebouw wordt in onze ogen ondersteund door de toepassing van een doorlopende glazen 'plint' in de geven van het metselwerk. Soms is deze gecombineerd met een beschutting biedende arcade van formaat. Functies/activiteiten in het gebouw zijn door de glazen plint zichtbaar vanaf de openbare weg. De besloten binnentuin, een klassiek binnenstedelijk element, heeft een eigen besloten sfeer. Een element dat rust aan de gebruikers van de gebouwen biedt.
Parkeergarage Buikslotermeer te Amsterdam-Noord
Rabobank te ’s-Heerenberg
Groot
Binnen deze omgeving is de Rabobank een relatief grote 'speler'. Zondermeer het benodigde volume als een geheel neerzetten zou de omgeving geen recht doen. Gekozen is daarom voor het opbouwen van de bank in drie volumes, die per stuk qua grootte passen bij de omgeving,
maar toch ook als een geheel herkenbaar zijn. Door te spelen met de materialen metselwerk en stuc zijn ze verschillend, maar vormen samen wel een eenheid.
Oermateriaal
De genoemde materialen zijn ook de materialen die elders in de binnenstad overal voorkomen, alleen worden ze nu op een abstractere manier toegepast. Als dakmateriaal is gekozen voor koper. Ook een klassiek 'oermateriaal', en uiterst duurzaam.
Torentje
De hoek tussen plein en hoofdstraat wordt gevormd door een torentje. Alle grotere gebouwen in de binnenstad hebben immers torentjes, waarmee ze van afstand in het stadsprofiel herkenbaar zijn: de kerk, het oude gasthuis, het gemeentehuis, herenhuis De Boetselaarsborgh, en nu dus ook de bank. Het torentje staat op de plek waar vroeger een stadspoort stond. En zo markeert in de toekomst dus de bank deze plaats in de stad.
Serre aan grachtenpand te Leiden